De Tegelarij

In de eerste helft van de zeventiende eeuw werd door de toenmalige commandant van de vesting Roermond, François Bitoth, in Maasniel een woning gebouwd, de Tegelarij genaamd. De woning had duidelijk verdedigbare kenmerken.
De Tegelarije bestaat uit een vierkante toren van vier verdiepingen, gedekt door een fraai piramidedak met wat golvende, afgeronde vormen. Tegen de toren is een rechthoekig woonblok gebouwd van drie verdiepingen.

Haaks op het rechthoekig gebouw is in later tijden een fraaie, twee verdiepingen hoge, woning gebouwd en rechts daarvan bevinden zich nog bijgebouwen rond een binnenplaats. Het geheel is nog gedeeltelijk omgracht. Al met al een aantrekkelijk ogend gebouwencomplex.

Omstreeks 1650 was het complex in het bezit van de gemeente Roermond.

De naam van het huis wordt op verschillende manieren gespeld, zoals Ticheleye, Tegeleie en Tegelarij. De naam is afgeleid van de werkzaamheden, die hier voor het ontstaan van het huis werden verricht. Er werden namelijk in dit gebied stenen gebakken. Het huis heeft er de naam aan overgehouden, waardoor een interessant aspect van de geschiedenis van dit terrein behouden is gebleven.

De Tegelarij staat in de plaats Maasniel, een plaatsje dat geheel door de gemeente Roermond is opgeslokt. Tussen het centrum van het oude plaatsje Maasniel en de Tegelarij is nu een grote rondweg aangelegd, de weg van Venlo naar Maastricht, de N271. Dichtbij de kruising van deze weg en de weg van Roermond/Maasniel naar Duitsland ligt de Tegelarij. Het huis is particulier bewoond en dus niet te bezichtigen. Van de weg af is het gebouwencomplex echter redelijk goed te zien, vooral in de periode als het blad van de bomen is.

Enige literatuur
- C.A. Huygen, Midden en Noord Limburg, Gids langs het historisch stads- en dorpsschoon, Maastricht, z.j. (ca 1970).
- Kastelen in Nederland, Borgen, havezaten, ridderhofsteden, staten, stinsen, enz., uitg. ANWB, 1973, 11e druk.

bron: http://www.absofacts.com/kastelen/data/tegelarij.shtml