Welkom op de historische site van de voormalige gemeente Maasniel

Maasniel was tot 1959 een zelfstandige gemeente. De gemeente Maasniel bestond toen uit de dorpskernen Maasniel, Asenray en Leeuwen. In 1959 werd Maasniel geannexeerd door de gemeente Roermond en sinds die tijd zijn de dorpskernen aparte wijken van deze stad. Maasniel heeft echter al een lange geschiedenis achter de rug, die lang niet altijd parallel loopt met de geschiedenis van de stad Roermond. Vandaar deze opzet, om de eigen identiteit van Maasniel vast te leggen en te behouden. Veel plezier bij het "surfen" over deze site.

Beeldbank

www.maasniel.nl heeft nu een heuse beeldbank. Hiermee is het veel makkelijker geworden om afbeeldingen te zoeken en te bekijken. Alle afbeeldingen hebben een sleutelwoorden meegekregen zodat u zelf een sortering kunt maken van afbeeldingen die in zich beeldbank bevinden. U kunt natuurlijk ook de gehele beeldbank door bladeren. In het rechter gedeelte van het scherm krijg je de afbeelding te zien, de beschrijving. En de locatie waarvan de afbeelding gemaakt is. Een bijzondere functionaliteit van deze beeldbank is dat u uw eigen bedrage kunt leveren. Herkent u bijvoorbeeld en of meerdere gebouwen, personen op een foto of u heeft er verhaal bij dat kunt een reactie geven door de knop Voeg Info toe.

Memoires van Bernardus, Antonius, Johannes Lecluse

Een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van Asenray ten tijde van het begin van de vorige eeuw. (periode 1903 -1924) Bernardus Lecluse was het eerste schoolhoofd te Asenray verder heeft hij zich verdienstlijk gemaakt als mede-oprichter van het rectoraat te Asenraay, mede-oprichter van de kerk te Asenray en docent in pluimveeteeld, en verbetering van de landbouw. De memoires zijn geschreven door zijn zoon Armand Lecluse.

Onder den klockenslagh van Neel Leeuwen en Asenray geschreven door Jan Ruiten is in zijn geheel gedigitaliseerd

Hét naslagwerk voor de historie van Maasniel, Onder den klockenslagh van Neel Leeuwen en Asenray geschreven door Jan Ruiten, is in zijn geheel gedigitaliseerd en op deze site te raadplegen. Door door ingebouwde zoekfunctie en de interactieve namenindex is het ook nog eens makelijk te raadplegen. Deze digitale publicatie heeft plaats gevonden op verzoek van Jan Ruiten. Het maken van copieën voor welke doeleinden dan ook, is alleen toegestaan indien toestemming is verkregen van de schrijver zelf. email: info(at)janruiten.nl Het boek is m.b.v. van OCR-techniek gedigitaliseerd en zal hier en daar fouten t.o.v. het orgineel bevaten. Klik op het boek om verder te gaan.

Verken Maasniel in het jaar 1818 met Googlemaps functionaliteit.

Op deze nog niet eerder in Nederland vertoonde Google maps overlay ontdekt u Maasnielse bijzonderheden doormiddel van kadastrale kaarten uit het jaar 1818 die over de huidige satelliet foto's zijn gelegd. Verrassend is de gedetailleerdheid en nauwkeurigheid waarmee deze kaarten een kleine 200 jaar geleden zijn vervaardigd. (Hier word nog aan gewerkt) De kaarten bevatten zeer veel informatie waaronder 230 toponiemen, hydroniemen, veldnamen, molens en pachthoeven. Niet alleen de juiste ligging word gegeven maar ook een uitgebreide informatie en uitleg is er te vinden. Veel plezier bij het lezen van het landschap zo'n 200 jaar geleden. Klik hier om direct naar Maasniel in 1818 gaan. Toponiemen met nog niet eerder gepubliceerde figuratieve kaarten en dergelijke vind u hier.