Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.262  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Cornelishof in Asenray.

HEKSERIJ
Het duurt dan tot 1660 voordat de volgende pachter met naam wordt genoemd. Dat was Jan Doeffhuys, getrouwd met Trijn Schreurs. In dat jaar werd hun zoon Stoffer gedoopt. Zij woonden hier twaalf jaar later nog. Toen haalden zij hun schaapherder voor het gericht, omdat hij de boerin van hekserij had beticht. Van dit proces is alleen een vragenlijst overgebleven 1). Het was begin zomer 1672 en de herder liet de schapen weiden op de Donderberg(!), toen er plotseling een grauw peerdt op zijn kudde afliep. Jan wilde het paard verjagen en gooide een steen naar het dier. Het paard struikelde en veranderde voor de ogen van de onnozele scheper in eene vrouwe persoene. Daarover moet hij naderhand hebben gesproken met de scheper van Morellen Spick. Zou de boerin de toverkracht hebben gehad zich in een paard te veranderen, of had de scheper te lang in de zon gezeten?
Trouwens vijf jaar eerder werd de boerin ook al voor heks uitgescholden. Dat gebeurde in de schuur van Gerard Sijben in Asenray.

Ook het huis zat vol gasten. Trijn was daar met haar man, kinderen, knechten en meiden. Thuyser Peter zou haar van hekserij beschuldigd hebben. Hij werd daarop voor het gericht gedaagd. Beide partijen lieten toen heel wat getuigen opdraven, want het was die dag druk geweest in de herberg. Als straf voor Peters gedrag werd voorgesteld, hem het Catharinabeeld voor het raadhuis te laten overschilderen! 8)
Over de familie Doeffhuys in Asenray is ons weinig bekend. In die tijd komen we daar zowel Jan en Peter Duffens tegen, alsook Jan en Peter Doeffhuys. Zij waren echter niet identiek aan elkaar. De eerste twee woonden aan de Duyp.

SLABBERS
In 1682 woonde Jan Stockmans op de boerderij. Hij werd toen aangeslagen voor 6 koeien, 50 schapen en 4 bijen(korven). Naderhand verhuisde hij naar Gasthuishof. Op de boerderij van de kruisbroeders


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.262  

Eerste  Vorige  257 258 259 260 261 262 263 264 265 266   Volgende  Laatste