Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.112  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

De jongens vertelden naderhand hun verhaal aan de burgemeester. Voordat de marechaussees aankwamen moeten er al ongeregeldheden geweest zijn. Zij begonnen meteen iedereen in de herberg van Lintjens te ondervragen. Zonder resultaat overigens. Daarop gingen zij naar de herberg van Graus, ook aan de Broekhin. Toen werd wederom met stenen naar het huis gegooid. De twee marechaussees kwamen naar buiten en sommeerden de jongelui naar huis te gaan. De jongens wilden niet eerder vertrekken dan dat een hunner, die vastgehouden werd, ook vrijuit ging. Daarop trok een der marechaussees een pistool en loste een schot, zeggende: "Kent gij dat? Ook dat is Hollands!" Het derde schot raakte de jonge Frans 29). Hoewel de dokter erbij gehaald werd, stierf de jongeman twee weken later aan zijn verwondingen. "De Roermondernaar" van 28 maart 1857 berichtte in haar wekelijkse uitgave over dit droevig ongeluk. De krant gaf een andere versie van het verhaal 30). Duidelijk is wel, dat de jongelui niets moesten hebben van Hollandse overheidsdienaars. Hun aanwezigheid (en hun optreden?) werkte eerder als een rode lap.

 

"VRIEND VAN DE BRUID"
Enkele pachters van gemeentegronden, die omstreeks 1820 met veel zweet en hard werken in cultuur waren gebracht, klaagden vaker over broodroof. Deze afgelegen akkergronden werden geregeld afgestroopt. Er was immers geen toezicht op. Omdat veldwachter Huskens hier onmogelijk post kon gaan vatten, werd Francis Cox in februari 1859 aangesteld in de functie van "onbezoldigd veldwachter". Men was bereid hiervoor 50 gulden op tafel te leggen 31).
Herhaaldelijk staat Christoffel Huskens als getuige vermeld in het huwelijksregister van de Burgerlijke Stand; tot de zomer van 1863 als veldwachter en "vriend van de bruid". Beide functies werden door Jan Geraedts overgenomen; voor het eerst in september van dat jaar. Christoffel nam zijn oude beroep van schoenmaker weer op.
De wisseling van de wacht vond plaats begin 1882. In mei hield Geraerdts zich al weer met de akkerwinning bezig.
De functie van veldwachter werd daarop overgenomen door de 26-jarige Michiel Reynders.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.112  

Eerste  Vorige  107 108 109 110 111 112 113 114 115 116   Volgende  Laatste