Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.358  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Op het trouwfeest van zijn zoon Nelis in september 1696 gedroegen enkele jonckmans zich nogal schaamteloos. Zoon Janis trouwde met de herbergierster op Mijnheerkens.
Lucia Beeck, getrouwd met timmerman Aret Rossum, werd nog voor haar moeder naar het graf gedragen. Anna Beeck was getrouwd met herbergier Jacob Nijssen. Tijdens de erfdeling boerde het echtpaar al weer enkele jaren op de Wijerhof.

GERARDT SCHRIJVERS
In november 1726 gingen huis en stallen, de omgevallen schuur, moestuin, boomgaard, akkers en slaaien na openbare verkoop voor 475 pattacons over op Gerardt Schrijvers. Deze was kort voordien getrouwd met Mettien Daemen (1703-1747), jongedochter van Jan Daemen en Gertrudis Beeck te Swalmen.
Gerardt was in oktober 1701 geboren als zoon van Hendrick Schrijvers en Jacomina Slabberts. Zijn broer Jan bleef na het overlijden van het ouderpaar wonen in de herberg aan de Broekhin. Gerardt was dus genoodzaakt om elders een huis te vinden. Aanvankelijk ging hij hier in Leeuwen boeren. Maar toen zijn broer in 1740 stierf, was diens dochter nog te jong om de boerderij over te nemen.

Gerardt nam toen het huis aan de Broekhin en het akkerland in pacht voor de duur van zes jaar. Wie er in die jaren de boerderij te Leeuwen beheerde, is niet duidelijk.
Voorheen heeft hij ook de schuur met moestuin en akker van zijn oom en tante, Gerardt Dirckx en Agnes Schrijvers aangekocht. Daarmee was de boerderij van Jan Schrijvers uit 1628 weer verenigd: huis en hof samen ongeveer een bunder groot. Enkele jaren na het overlijden van zijn vrouw Mechteld hertrouwde Gerardt Schrijvers in juni 1750 te Rathe met Agnes Naus, dochter van De Valck in Leeuwen. Uit dit tweede huwelijk werd nog Jacob Schrijvers geboren. Gerardt Schrijvers stierf in maart 1752 op Oyenhof te Leeuwen.
Nog geen vijf maanden later werd Agnes er op aangesproken het huis in slechte staat te hebben onderhouden. Alle nodige reparaties zouden bij elkaar zo'n twintig pattacons bedragen. Vooral de zolders waren sterk verwaarloosd. Op enkele plaatsen was het dak niet dicht en stukken leem waren uit de muren gevallen. Deuren hingen uit hun gespan. Naast de grote zolder was er nog een zolderke boven de meidenkamer, maar daar zakte men bijna door de vloer.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.358  

Eerste  Vorige  353 354 355 356 357 358 359 360 361 362   Volgende  Laatste