Aanvankelijk diende hij (in 1684) als kapelaan te Maasniel. Sedert 1796 was hij pastoor te Buggenum.
Volgens de bevolkingslijst van 1796 woonden op de boerderij de weduwe Geraedts, haar schoonzus Anna en de kinderen Frans (1764-1802) en Amilia. Het meisje zou twee jaar later trouwen met Jacob Raemaekers en naar elders verhuizen. Voor het werk had de weduwe Geraedts nog een knecht en meid in dienst. Zij overleefde haar man ruim twintig jaar en stierf in juni 1805.
KADASTER
Daarna werden huis, hof en tuin in elk geval op papier gedeeld tussen zoon Andries en schoonzoon Willem Kessels. Andries (1770-1819) was in december 1799 getrouwd met Anna Catharina Maessen (1775-1841), schependochter van de Broekhin. In 1845 ging het huis van Andries met stal, erf en tuinen, samen groot 17.85 are, over op zoon Jacob (18051862).
Het ander erfdeel stond toen op naam van Willem Gerardts uit Swalmen. Hij was getrouwd met Amilia, dochter van Willem Kessels en Anna Catharina Geraedts. In 1858 gingen beide schuren bij een brand in vlammen op en werden voorlopig niet meer opgebouwd.
|
Zeven jaar later werden de twee buurhuizen weer tot een boerderij verenigd op naam van Willem Geraedts, terwijl Anna Maria van Melick eveneens eigendomsrechten op de grond had. Haar aandeel ging in 1872 over op Cornelia Beurskens, die er toen een huis liet bouwen aan de Raadhuisstraat.
De boerderij zelf werd toen gedeeld tussen Willems zoon en dochter. Paul Geraedts woonde evenwel met zijn vrouw Gertruid aan het Melicker Broek, zodat het aannemelijk is, dat de verdeling ook nu alleen op papier was geregeld. Anna Catharina Geraedts was in april 1864 getrouwd met Willem Kuypers.
Grond en gebouwen werden meerdere malen verenigd en gedeeld op steeds andere wijze. Vlak voor en na de eeuwwisseling werden aan de Raadhuisstraat nog twee huizen bijgebouwd. Dan staan er in totaal vijf huizen. Op naam van Willem Kuypers (huis, schuur, erf en tuin: 13 are); op naam van de erven Beurskens (twee huizen met stal en erf: 8.70 are), waarvan dochter Petronella een kamer in eigendom had; op naam van huisschilder Pieter Frencken door aankoop (idem: 10.85 are); en van Dirck Alers via aankoop van de familie Beurskens in 1905 (huis, tuin en erf: 2.70 are). Van enige fruitbomen is dan geen sprake meer. |