Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.492  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Een groot deel van zijn nalatenschap werd verkocht aan herbergier Slabbers. Menige boer in Asenray moest huis en hof verlaten, omdat de grond te weinig opleverde om een gezin te onderhouden. Vooral Jacob Claessen had daar zijn voordeel uit kunnen doen.
In 1766 stonden er 7 koeien in de stal van boer Slabbers en achter het huis nog eens 13 bijenkorven. Maar in april van dat jaar was de herbergier al gestorven. Daarop nam Vicus Bremmers de herberg over. De weduwe Slabbers woonde toen met haar jongste dochters in het huis ernaast [j]. Dit huis ging over op Margaretha (1757-1808), in mei 1775 getrouwd met Manus van Helden (ca.1756-1808), de zoon van Cornelishof. In de stal stonden 3 koeien. Voor de akkerwinning beschikte Manus over een paard. Naast zijn eigen akkers, 3 morgen groot, moet hij dus land in pacht hebben gehad.

BROUWHUIS
In het cijnsregister van 1740 werd er voor het eerst gewag van gemaakt: het brouwhuis van de erfgenamen van Theunis Thomassen.

Het brouwhuis [í] stond aan de Duip tegenover de herberg, toen al zo'n tien tot vijftien jaar geleden opgetimmerd. Volgens het brandreglement moest de brouwer de stropoppen uit het dak weghalen. In 1749 was er tevens sprake van een oud volksvermaak: het gans rijden tijdens de vastenavond. Twintig jaar later werd het spel weerom in een proces vermeld. De eigenlijke zaak ging om een ruzie, die zich daar had afgespeeld ten tijde dat de gans werd geslagen ten huize van de weduwe Slabbers in Asenray. Het is dan ook niet onmogelijk, dat Fedderhenske hier al eerder de tap naar zijn tweede huis [b] aan de Duip had verplaatst, ook al vanwege de ruimte voor het huis. Met de vastenavond was het er druk. Het volk kwam talrijk op het gansrijden af. Het bier werd in kannen naar buiten gebracht.
Eind 18e eeuw woonde hier Vicus Bremmers, in 1762 getrouwd met dochter Catharina Slabbers (1739-1805). Wyckus (1738-1810) was op het Schaerbroeck onder Swalmen geboren als zoon van pachter Joes Bremmers en Petronella Hoefnagels; beiden afkomstig van Maasniel.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.492  

Eerste  Vorige  487 488 489 490 491 492 493 494 495 496   Volgende  Laatste