Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.512  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

In dat jaar verkocht het echtpaar Smeets ook het huis aan het Maalbroek, daar in 1714 getimmerd door Lenart Lenaerts (1690-1744).
De kinderen van Linnardt Syllen en ldtgen Aengenbeeck konden dus (deels) worden opgespoord. In willekeurige volgorde waren dat, de dochters Truydtgen en Peetyen, en de zoons Geerken en Peter.

JAN SILLEN
De tweede zoon van Sill aent Rosvalderen woonde als pachter op Kloostershof*. Jan Sillen was omstreeks 1640 getrouwd met Alitgen Sloens. In 1661 werd Jan tevens genoemd als schepen te Maasniel. Ongeveer tien jaar later stierf hij. Het echtpaar kreeg vier kinderen. Dochter Trincken trouwde in januari 1669 met Mathijs Aelman*, knecht op Kloostershof. Ook zijn grootvader heeft hier nog gewoond als pachter van het Munster. Het gezin verhuisde naar het dorp waar Mathijs in 1677 een herberg met brouwhuis en beugelbaan had gekocht.

In de regel trouwde men in de ouderdom van 26 jaar. Dat was tevens de leeftijd dat men meerderjarig werd. Hiervan uitgaande kunnen we globaal het geboortejaar uitrekenen. Haar broer Hendrick trouwde in juni 1679 met Anna Back- ovens. Hij woonde toen in Melick, waar hij boerde op Tonedenhof, voordat hij met zijn vrouw verhuisde naar de Tegelarije. Daarna woonde het gezin in het oudt Baeckhovens huys* in het dorp. Hun zoon Stoffel (1687-1764) boerde naderhand (geheel in de lijn van de familie) als pachter op De Thooren. Zill Jansen, in 1681 getrouwd met Margaretha Zimmermans, had de pacht op Tonedenhof van zijn broer overgenomen. Lenaerdt Jansen was mogelijk de jongste zoon van Jan Sillen en Alitgen Slouns. Evenals zijn broers trouwde hij in Melick en wel in april 1686 met Gerdraut Jacobs, alias Peters. Na het overlijden van zijn stiefvader Jan van Herten hielp hij zijn moeder bij de halfwinning op de pachthoeve aan het Gebroek. Gertruydt overleefde man en kinderen. Zij stierf zonder lijfserven na te laten. Haar huis aan de Eyermert ging over op Stoffel Janssen.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.512  

Eerste  Vorige  507 508 509 510 511 512 513 514 515 516   Volgende  Laatste