Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.343  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Om een vierkantige uittrektafel (met een tik-tak-bord) stonden negen stoelen en tegen de muur nog twee banken. Daar hing de spiegel en ook deze kamer was voorzien van een schouw met twee toorens.
Ook in de keuken zien we een bedsteekast met een groot en een kinderbed. Daarnaast de linnenkast met tafel- en slaaplakens, servetten en handdoeken en een kistje met zilveren kleinoden. Paperassen en rekenboeken alsmede aan payemente ruim 21 rijksdaalders, 17 gulden en ander geld. Tegen de muur stond de etenskast. Verder een achtkantige klaptafel met vier stoelen, een kinderstoeltje en een ovaal tafeltje. Veel tinnen eetgerei en spullen die men toen in een goedvoorziene keuken kon aantreffen.
Bij het haardvuur bevonden zich een (braad)rooster, een haal (hangijzer) met drie lengh-heelen (verlengstukken) en twee (vuur)tangen, een braadpan met spit. De potten en pannen werden geteld, een schinckenketel met koperen deksel, een druip- en een schuimlepel. Verder nog een doorslagh (vergiet) en mortier (stampvat), een toertepanne met koperen deksel en een caffoer en twee koperen siechschotelen om de melk te ziften. Tenslotte nog een ijzeren kroon (om vlees aan te hangen).

VOORRADEN
Op de bovenverdieping waren drie kamers. In de achterste stond een bedstee met toebehoor, een schirm van vier bladeren, een kamerscherm met daarachter een secretien. In de middelste (opberg-) kamer boven de keuken bevonden zich vele spullen, zoals extra eetservies en kleren in een tweedeurs-kast. Hier bewaarde de knecht zijn spullen in een kist.

Daar stonden verder een hoppeton, een gersten meelkar, enkele korenwannen en zaad-, kool- en meelziften. Aan de straatzijde was nog een slaapkamer. Ook de zolder was ingericht met twee bedsteden. Ook hier met twee bedden, een dekbed, vier kussens en een hoofdpeluw, en een witte sargie. Mogelijk sliepen hier de twee meiden, want zij bewaarden er hun persoonlijke spullen.
In de kelder stonden vijf biertonnen. Daarbij hoorde een koperen kraan. De wijnvaten waren eigendom van de wijnhandelaars. Verder noteerde men o.a. een suikerton, olievat, melkteilen, een botterstande (karnton) en azijnvaten.
In het brouwhuis stond de brouwketel opgesteld met boye, kuipen, vloten, twee snijkisten met mes, trechters, een korenvat met kluppel, waterton en meer andere spullen. In de stal stond het paard mit allen sijn getuygh en verder de 6 koeien, een kreem met 5 biggen en 5 vaselverckens. Ook stonden hier twee karren, een egge, ploeg en wel, twee haverkisten en een schout (graanschep). Op de plaats telde men 31 bije-caeren (bijenkorven), waarvan 16 van zoon Hendrick.
Mogelijk had Schrijvers geen plaats genoeg om het graan in te schuren. Op de bovenste zolder ten huize van Tilman van Crughten in Roermond telde men zes malder zaad, vijf malder rogge en drie malder spelt.
Eerst maanden later werden de zeven kisten geïnventariseerd, o.a. de twee boekenkisten, een kist met religieuze relikwieën, beeldjes, eenen wolfstant in silver beslaegen en veel ander zilver kleinood.

 

ZILVERWERK VAN WIJLEN SCHEPEN JAN SCHRIJVERS IN 1684.

  • Twee zilveren bekers, enkele zilveren kommetjes, 30 zilveren lepels,5 messen met zilveren hecht;
  • drie zilveren Agnus Dei, meerdere medaillons;
  • een paar zilveren oorijzers en zilveren haarspeld;
  • zilveren gordel met sleutelring, een beursken met silver gestricken,zilveren knopen en gespen;
  • rode en blauwe half-edelstenen, wolfstand en relikwie, alles in zilver ingelegd;
  • een Lieve-Vrouwebeeld in zijden kleed met zilver ingelegd, een zilveren kruisbeeld.
  • Nog twee gouden kruisbeelden, zeven gouden ringen, twee met steen.
 

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.343  

Eerste  Vorige  338 339 340 341 342 343 344 345 346 347   Volgende  Laatste