Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.517  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Met huis en hof had Willem ongeveer 4 morgen land op zijn naam staan. Geurt nam het huis over. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: Willem en Omelia. Waarschijnlijk hebben we hier te maken met het huis dat begin 17e eeuw gebouwd werd door Reyncken aent Maelt, pachter op Cornelishof`. Nadien ging de boerderij met boomgaard en akkerland via zijn kleindochter Ummel over op Willem opt Maelt. Geurt en Trincken waren na ruim acht jaar huwelijk in de weduwenstaat gekomen. In mei 1694 sloten beiden een nieuwe band voor het leven. Het gezin woonde in 1698 in het huis aan het Maalbroek: man, vrouw en tien kinderen. Daar waren ondertussen Willemken en Trincken bijgekomen. Overigens stond Geurt aent Maelbroeck onder verschillende namen bekend. Zijn kinderen werden door de pastoor ingeschreven onder Coenen, Jansen en Geurtsen.

In juni 1702 stierf Trincken Gerets en Geurt Coenen trouwde enkele maanden later met Heleen Jansen, weduwe van Dirck Reyntjes en geboortig van Herkenbosch. Zij bracht natuurlijk haar eigen kinderen mee.
Geurt zal niet veel hertimmerd hebben aan het huis van de erven Peters aan het Maalbroek. Door achterstallig onderhoud stond de woning er in 1706 maar vervallen bij. Geerken Lennaerdts en Linnardt Craenen als mombers van de kinderen Nummers deden hierover hun beklag. Ook al omdat Geurt wel in het huis was blijven wonen zonder daarover te betalen. Nadat Trincken Gerets gestorven was en hij opnieuw was getrouwd, had Geurt er eigenlijk geen recht meer op. Ook maakte hij gebruik van hun gereide goederen. Daarmee werden huisraad en akkergerei bedoeld. Hiervoor kon Geurt, naar hun mening, dan ook wel de afbetaling van genoemde lening van 50 gulden op zich nemen. Geurt kende ook nu geen haast.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.517  

Eerste  Vorige  512 513 514 515 516 517 518 519 520 521   Volgende  Laatste