Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.239  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen


Huizen in de Straat.
Inzet: 1. erfg. van Kolcken; 2. Hub. Meusers; 3. P. Frencken; 4. Math. Jansen; 5. Gerard Janssen; 6. Egidius Janssen.

In die tijd werd een keurmede niet meer in natura, maar in geld betaald. Voor elke morgen land een pattacon. Ook nu werd het register uit 1766 geraadpleegd.
De vrijheer concludeerde daaruit, dat de Schraegh aanvankelijk op naam stond van Cornelis Peters en vervolgens van Jan van Asselt, die ook eigenaar van de hof in de Straat was en naar hem Asselshoff genoemd werd 2).
Begin 17e eeuw werd de naam Hasselshof aangehouden. De boerderij was toen al opgedeeld in drie partijen en stond half op naam van Frantz Creemers [C], terwijl de andere helft was gedeeld tussen Michiel Spee en de erven Henrick van Wessem [B]. De Vaescamp achter de boerderij was belast met een cijns van 6 kippen, 6 kapoenen, een vat haver en 11 schellingen aan de vrijheer.

CLAESSENSHOF

Tussen Gasthuishof en de Straat lag in de 15e eeuw nog een boerderij, op der Eyeke geheten. In 1450 stond de boerderij op naam van Thijs van der Eycke en zijn vrouw Bielen. Daartoe behoorden nog 2 morgen beemd aan de leigraaf en een halve bunder akkerland. Het ander deel van de grond stond toen op naam van Peter van Eycke. Het geheel was belast met een erfpacht van 2 malder rogge aan het Begijnhof. Huis en hof gingen over op Johan Mulleners uit Roermond. Naderhand werd de grond bij Hasselshof in de Straat gevoegd.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.239  

Eerste  Vorige  234 235 236 237 238 239 240 241 242 243   Volgende  Laatste